Goji bobice-OPG Fucak

menu

Goji bobice su naš put u modernu poljoprivredu

Goji bobice su naš put u modernu poljoprivredu

Biti itekako originalan u proizvodnji i samom nastanku ideje o uzgoju specifičnog, zdravog i zanimljivog bobičastog voća - goji bobica njima je itekako pošlo za rukom.

OPG Fucak osnovano je od strane braće Ivana i Marka Fucaka iz Đurđevca. Ivan Fucak po zanimanju je diplomirani inženjer šumarstva, a Marko Fucak stručni specijalist inženjer zaštite okoliša. A u tome svemu im pomažu njihove bolje polovice Ivana Fucak i Danijela Petrović te se uzgojem goji bobica bave već tri godine. U OPG-u su oni sami te većinu radova obavljaju njih četvero, dok im obitelj pomaže u vrijeme berbe.

Nije dovoljno kako kažu samo nešto zasaditi, nego je potrebno puno ljubavi i truda da to i uspije. Uživaju u prirodi na svježem zraku i stvaranju nečeg novog te je to zasigurno najveća prednost.

Snažan utjecaj goji bobica u medicini

S obzirom na to da imaju dosta poljoprivrednog zemljišta i da su obitelj koja se od davnina bavi poljoprivredom klasičnog tipa (pšenica, kukuruz i sl.), odlučili su se baviti modernom, urbanom poljoprivredom i to sadnjom bobičastog voća.

Nakon nekoliko istraživanja i informiranja odlučili su se na uzgoj goji bobica zbog njihovog snažnog utjecaja u medicini i samog djelovanja na zdravlje jer zdravlje je kako kažu moć.

"Kao što kaže sama legenda, najstariji čovjek u pisanoj povijesti Li Ching Yuen je najpoznatiji po tome što je doživio izuzetnu duboku starost, što ga čini daleko dugovječnijim od Jeanne Calment, koja se službeno smatra najstarijom živućom osobom ikada. Li Ching Yuen je konzumirao između ostalog i goji bobice koje je sakupljao iz planinskih predjela, pri čemu je otkrio da one potpomažu dugovječnost. Druga legenda kaže, kako su redovnici na Himalaji za vrijeme svojih izbivanja u planinama jeli goji bobice ili kako ih oni zovu Vučje bobice, te živjeli puno duže od ostalih stanovnika tog područja", naglasio je Ivan Fucak.

Čudesne bobice zvane i "crveni dijamant"

Upravo su goji bobice najjači prirodni antioksidans prema američkom ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Sadrže čak 18 od 20 aminokiselina, od čega osam esencijalnih koje su nužne za život; šest esencijalnih vitamina; 21 mineral.

Imaju izuzetno veliku razinu vitamina C, kao i betakarotena čak više i od mrkve. Pune su željeza i mnogih drugih nutrijenata. Zbog bogatog sastava, ove čudesne bobice zvane i "crveni dijamant" imaju zaista široki spektar djelovanja. Jačaju imunološki sustav, usporavaju proces starenja organizma, štite od bolesti srca i krvnih žila, reguliraju rad mokraćnog sustava, daju snagu i energiju, djeluju antibakterijski i antiupalno, poboljšavaju plodnost kod žena, štite vid i doprinose ljepšem tenu, poboljšavaju cirkulaciju, štite od dijabetesa te su najjači prirodni afrodizijak i lijek protiv muške neplodnosti i impotencije jer pojačavaju lučenje testosterona u organizmu.

Bobice se beru ručno

Njihova plantaža se prostire na površini od 1 ha, gdje su zasadili 1.000 sadnica, dok u budućnosti planiraju proširiti nasad. Na pitanje jesu li goji bobice zahtjevne za održavanje Ivan Fucak ističe kako je teško odgovoriti, jer svaki rad na zemlji nosi svoju težinu. Posla na plantaži uvijek ima, a i same bobice se beru ručno jer su osjetljive i ne postoji strojno branje kao kod drugog bobičastog voća.

Zasad proizvode sušene goji bobice, matični goji sok, goji sok u kombinaciji s drugim voćem i džem od goji bobica, dok najviše preporučujemo konzumaciju svježih goji bobica.

"Ljubav prema prirodi i općenito poljoprivredi usadio nam je naš djed koji je i dan danas sa svojih 84 godine aktivan u poljoprivredi. On nam je velika inspiracija za daljni rad i da ustrajemo u svom naumu. Želja za nečim novim potaknula nas je da zasadimo nešto što u Hrvatskoj još nije toliko zastupljeno, a upravo su to Goji bobice", istaknuo je Ivan Fucak.

Od zdravlja do gastronomije

Oni koji preferiraju zdrav način života prepoznali su i goji bobice, kao i proizvode od njih. U budućnosti imaju jedan cilj, upoznati ljude da goji bobice su svestrane, osim što su zdrave one se mogu koristiti u gastronomiji od raznih juha, umaka, pripremi kruha, salata, kolača, smoothia. U farmaciji od krema za lice i tijelo pa sve do pasta za zube.

"Svi proizvodi su zdravi, a najzdraviji je onaj proizvod koji ubereš direktno s biljke, tj.svježe bobice", poručili su iz OPG-a Fucak.

Izvor: Agroklub.comGoji bobice su naš put u modernu poljoprivredu

Fotografije

Facebook Twitter Google plus
share
keyboard_backspace search print QR arrow_upward